SIMON LÉVELT

  • Klant: Simon Lévelt koffie & thee
  • Merk: Simon Lévelt
  • Markt: Natuurvoeding
  • Categorie: Warme dranken
  • Brandcare tools: Fieldsales force

“Door de samenwerking met Greensprout kunnen we toch twee keer per jaar rechtstreeks contact met de natuurvoedingswinkels onderhouden.”

– Sophie Schoonhoven, Simon Lévelt –

HET MERK

Simon Lévelt bestaat al sinds 1826 en is na zes generaties nog steeds in dezelfde familie. Het succes van het bedrijf is te danken aan de combinatie van vakmanschap, de bijna 50 eigen koffie & thee speciaalzaken en het uitgebreide retailassortiment van koffie en thee. Hiermee hebben ze een stevige positie in de markt, waarvan natuurvoeding een belangrijk onderdeel is. Simon Lévelt houdt het gehele proces van inkopen, melangeren, keuren, produceren en verpakken in eigen beheer. Want alleen dan kan men garant gestaan voor een kwaliteitsproduct. Simon Lévelt houdt van duurzaam ondernemen, waarbij ze zoveel mogelijk de richtlijnen voor eerlijke handel hanteren. Daarvoor werken ze samen met organisaties als Max Havelaar en Utz. Op het gebied van natuurbescherming werken ze samen met organisaties als de Rainforest Alliance en Bird Friendly.

DE OPDRACHT

De categorie warme dranken is binnen de markt natuurvoeding van oudsher een belangrijke categorie, waarin veel spelers actief zijn. Simon Lévelt is één van die spelers en staat al vanaf het ontspruiten van natuurvoeding in het schap. Toch was het misschien wel de belangrijkste opdracht om de huidige staat van distributie en opinie in kaart te brengen en op deze manier inzicht te verschaffen in de kwantiteit en kwaliteit van hun marktpositie anno nu. Daarnaast waren er aanvullende opdrachten zoals het introduceren van een nieuwe variant losse thee, het verbeteren van de distributie van het assortiment losse thee en een deel van het koffie assortiment.

HET RESULTAAT

Meten is weten, en dat is voor Simon Lévelt goed gelukt. De categorie voor koffie & thee binnen de sector natuurvoeding is in kaart gebracht en de staat van distributie van alle producten is gemeten. In combinatie met de kwalitatieve input vanuit de markt heeft het Simon Lévelt een totaalplaatje opgeleverd dat zal helpen bij het maken van strategische keuzes. De introductie van een nieuwe variant losse thee en het verbeteren van de distributie van het bestaande assortiment losse thee heeft veel nieuwe schapposities opgeleverd. Dit geldt ook voor het basis assortiment koffie. Verder is het kweken van goodwill in de markt ook resultaat. Simon Lévelt heeft laten zien aandacht te hebben voor wat er speelt bij retailers en dat ze bereid zijn om te investeren in kennis. Dit zijn doorgaans goede investeringen, ook voor de lange termijn.

DIT VINDT DE KLANT

“GreenSprout heeft voor Simon Lévelt twee rondgangen langs 200 natuurvoedingswinkels in Nederland gedaan. In de eerste rondgang lag de focus op onze thee en in de tweede rondgang lag de focus op ons koffie assortiment. Tijdens de winkelbezoeken is de distributie gemeten van het hele assortiment van Simon Lévelt. Hierdoor is er nu een goed beeld ontstaan van de positie van Simon Lévelt in zowel de categorie thee als in koffie. Verder is er een assortimentsanalyse gemaakt van het gehele koffie en theeschap en is de schapruimte gemeten waardoor het concurrentieveld volledig in beeld is gebracht. Het is een goede, prettige samenwerking met Greensprout en het levert ons nuttige en bruikbare informatie op. We dragen de natuurwinkels een warm hart toe aangezien ons merk daar mede is grootgebracht. Simon Lévelt was het eerste bedrijf dat in Nederland biologische koffie en thee op de Nederlandse markt bracht in de jaren ’80. Helaas hebben we geen eigen team om de natuurvoedingswinkels te bezoeken. Dat ligt ook in het feit dat onze marges dat niet toelaten. We geven zowel de boer als de consument een eerlijke prijs voor een zeer hoogwaardige kwaliteit koffie en thee.” Sophie Schoonhoven, Simon Lévelt –

Andere opdrachtgevers